Er du en av dem som setter ut fuglenek før jul? Og henger opp meiseboller når vinteren er på sitt tøffeste? Da skal du hente frem langdistanse-materen i deg, for det er nå småfuglene trenger deg som mest.

Du har sikkert hørt dem allerede. Småfuglene. Når solen begynner å varme, er nemlig ikke vi de eneste som våkner til liv. Men det er fremdeles snø på bakken. Det er med andre ord en stund til småfuglene finner mat på egenhånd, og de trenger derfor den hjelpen de kan få.

Hvorfor skal vi mate fuglene?

Småfuglene er viktige medlemmer av det store hagemangfoldet. Ikke bare er de hyggelige å se og høre på, men de bidrar også til å øke det biologiske mangfoldet, samtidig som de spiser de insektene vi ikke vil ha i hagene våre.

Når skal vi mate småfuglene?

Vil du ha fugler i hagen din hele året, bør du faktisk mate dem hele året også. Både i form av det planteutvalget du har i hagen, men også med ekstra tilskudd når naturens eget spiskammer er tomt. I følge nettsiden naturvern.com er det faktisk på våren vi bør hjelpe småfuglene mest. Og paradokset er at det gjerne er da vi slutter å henge ut meiseboller og andre godsaker til fuglene. Når solen begynner å varme, stiger også aktivitetsnivået til småfuglene. Det er da de trenger mer energi og mer næring. Siden naturen ikke har kommet skikkelig i gang ennå, sliter fuglene med å få i seg nok mat. Og det er her vi – fuglematerne – kommer inn i bildet.

Hvordan lage sine egne meiseboller?

Du kan lage dine egne meiseboller på et utall måter, enten det er i kopper, muffinsformer, eller pappkrus, sånn som vist på bildene. Klipp et lite hull i bunnen av pappkruset. Tre et tau gjennom hullet og knyt en knute stor nok til å dekke hullet. Smelt usaltet matfett (gjerne kokosfett) i en gryte. Ha havregryn, frø, solsikkekjerner, usaltede nøtter, eplebiter, el. l. i gryten til det blir en tyntflytende masse. Hell massen i pappkrusene og la dem stivne. Når massen er stivnet kan du rive løs pappen, og du har fiks ferdige meiseboller.

Fuglemateren

Finn frem de ingrediensene du vil ha i meisebollene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fuglemateren

Klipp hull i pappkruset og tre en tråd gjennom hullet. Lag en knute som dekker hullet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fuglemateren

Smelt usaltet matfett og ha i havregryn, frø, nøtter og andre godsaker for fuglene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fuglemateren

Fyll pappkrusene og la dem stivne. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hvor skal du henge opp meisebollene?

Heng meisebollene opp i et tre eller en busk. Henger du dem opp i et åpent landskap, kan småfuglene føle seg for utrygge til å komme bort. Husk også at hvis du har katt i huset, bør det være et sted katten ikke kommer for lett til. Heng gjerne flere matstasjoner rundt omkring i hagen. Og varier gjerne litt med hva du henger opp. Ulike fuglearter liker ulike ting, og jo flere arter du forer, jo mer mangfold får du i hagen. Og har du først begynt å mate fuglene må du ikke slutte – en ekte fuglemater svikter ikke sine stamgjester.

Fuglemateren

Heng opp meisebollene. Gjerne på et sted du ser fra huset. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland