«Haven» ligger i «Kjos Haveby» i Kristiansand, og det er herfra kallenavnet kommer. Tomta er på ca 1300 kvm. og rommer alt fra skogsbunn til grønnsakshage, rosebed og frukttrær.

drømmestedet_web

Vi kjøpte eiendommen for snart fem år siden av et ektepar som også hadde falt pladask for stedet. Barna deres hadde imidlertid flyttet hjemmefra, og ettersom begge foreldrene jobbet utenbys, ble dette stedet for mye å hanskes med. De hadde holdt stedet godt vedlike og vi skjønte fort at det var en struktur på hagen som de hadde klart å ivareta etter eieren før dem.

For i et par tiår hadde hagedesigneren Grethe G. Træland, levd og åndet for denne hagen. Selv om vi har gjort noen endringer, bl. a. fått oss nytt drivhus, forsøker også vi å ivareta de store linjene. Og vi får til stadighet kommentarer fra folk som har vært på urtekurs hos Grethe fra den tiden hun bodde her.

Vi fikk også en gang en melding fra barnebarnet (mener jeg det var) til den første eieren av stedet. Såvidt jeg har forstått var også han en sentral person mht. den strukturen hagen har i dag.

porten

For oss er dette stedet en livsstil. Vi er veldig hjemmekjære, og det passer godt når det alltid er noe man kan gjøre ute i hagen. Om det er å luke om våren, trimme om sommeren, ommøblere om høsten og drømme om neste sesong om vinteren. Av og til blir jeg litt tankefull når jeg vandrer rundt i hagen. Det er mange mennesker som har lagt sin sjel og mange timers arbeid for å få dette stedet til å bli som det er. Og selv om de – akkurat som oss – har stor glede av å holde på i hagen, kjenner jeg at vi har et ansvar for å holde dette stedet vedlike. Huset ble bygd før vi ble født, og står forhåpentligvis lenge etter at vi har takket for oss. Selv om vi er eiere av dette stedet nå, og i prinsippet kan gjøre som vi vil, er vi bare et par flittige bier som summer rundt her, tidlig og sent, sesong etter sesong. Og har stedet til låns i noen år. Og det man låner må man ta godt vare på.

Vårblomster I Haven
Vår I Hagen