Mitt første møte med Akeleiefrøstjernen var på et torv et sted på nordvestlandet. Vi var på bilferie, og hadde bare et kort stopp for å få oss litt mat. Dette var tidlig i mitt liv som hageeier, så jeg saumfarte alt jeg kom over av hagesentre, gartnerier, og planteutsalg av ymse slag.

På vei over torvet fikk jeg øye på en liten stand, bugnende av farger. Det var en lokal gartner jeg hadde funnet. I tillegg til de tradisjonelle sommerblomstene, hadde han også noen kasser med et litt annet utvalg enn hva jeg var vant til å se på de store hagesentrene. I de sorte plantekassene stod pottene på rekke og rad, men innholdet varierte. Og lappene likeså. I motsetning til de kjente plantelappene med bilder og planteveiledning, var dette håndskrevne lapper. Thalictrum aquilegifolium, stod det på en av dem. Jeg må ha sett ut som et stort spørsmålstegn, for gartneren «oversatte» ganske fort. – Akeleiefrøstjerne, forklarte han, samtidig som han fortalte om planten, hvor den burde stå, hva slags jord den likte, etc. Senere har jeg skjønt at den tåler det meste og trives både i sol og halvskygge. Den blir imidlertid ganske høy, og kan godt trenge litt støtte når blomsterstenglene vaier i vinden. Den blomstrer ikke så lenge, men du verden så vakker den er når den gjør det!

Akeleiefrøstjernen måtte naturligvis være med på resten av bilferien. Og ikke nok med det – den ble også med på flyttelasset da vi noen år senere flyttet fra Stavanger til Kristiansand. Og som om ikke det var nok, er den nå med på X-faktor konkurransen til Moseplassen!

 

x-faktor-rosa