Den vakre stemoren. Hun som stråler om kapp med vårsolen og som tåler en frostnatt eller to. Som blomstrer fra tidlig vår til sen høst, og som gjerne kommer på besøk igjen til neste år. Hvis hun får lov.  

Egentlig to-årig 

Stemorsblomsten, eller Viola x wittrockiana som er det botaniske navnet, er en av de første sommerblomstene som kommer. Den er egentlig to-årig, men hos meg ender den som oftest opp som ettårig. Jeg kan ha gode intensjoner om å klare å holde den i to år, men utover sommeren – når de lange, skrantne stenglene tar overhånd, da kapitulerer jeg og bytter dem ut med noe annet.

Tåler frost

Men, inntil det skjer har de jo gjort nytten sin i lang tid. For ettersom de tåler frost, er de blant favorittene tidlig om våren. Når hagen så smått begynner å våkne til liv, og det kun er løkblomstene som trives. Da dukker stemorsblomsten opp i hagesentrene. Den tåler ned til 4-5 minusgrader, og at de tåler noen døgn med snø kan vi bekrefte etter årets variant av vår. For vi plantet våre stemorsblomster bare dager før det siste snøfallet kom i slutten av mars. Så at det skal mer til enn et par døgn med hvit dyne for å ta knekken på denne damen, det kan vi bekrefte.

210315planting12

Jeg elsker tuer av blomster. Så også med stemor. En 10-pakning holder derfor ikke for meg. Jeg måtte ha seks av dem. I tillegg måtte jeg ha et par ekstra enkle potter, fordi de var så lekre i fargene.

Så tidlig

Hvis du vil så stemorsblomster selv, må du begynne tidlig. For å drive dem frem til sommerblomster, starter du i  februar/mars, men vil du ha dem klare tidlig om våren, sås de om høsten og overvintres frostfritt med godt plantelys. Frøene sås i god såjord, og dekkes med klar plast som du prikker små luftehull i. Prikle plantene (pott dem om) når de har fått sine første frøblader, og plasser dem svalt og lyst. Før du planter dem ut i hagen, må de herdes så de tåler overgangen fra et varmt drivhus eller en varm vinduskarm, til utelivet. Det gjør du ved å flytte dem ut på et skyggefullt sted noen få timer på dagtid, og tar dem inn om natten. Gradvis øker du tiden du har plantene ute, og etter en ukes tid er de klare til å flytte ut.

210315planting19

Jeg har forsøkt å komme i gang allerede i januar, men synes det går så sent at jeg alltid ender opp med å kjøpe plantene om våren. Da er utvalget stort og prisene lave. Samtidig er det ekstra stas med selvsådde planter, så i år tror jeg det blir frøkjøp til høsten!

Midtsommerbeskjæring

For å få glede av stemorsblomstene i lang tid, er det best med en kraftig beskjæring midt på sommeren. Det virker brutalt, men planten tåler det godt og du får en ny blomstring utover sensommeren/tidlig høst. Det er på dette punktet jeg som oftest synder. Derfor blir plantene lange og skrantete utover sensommeren, og jeg bytter dem til slutt ut med noe annet. På denne måten ender stemoren opp som en ettårig plante, mens jeg kunne hatt glede av den i en sesong til.

Plantetips

Men det er ikke bare ved midtsommerbeskjæringen du kan være litt brutal. Så også ved planting. Og dette gjør jeg ved planting av mange sommerblomster. Jeg klipper av alle blomstene når jeg planter dem. Det skjærer litt i hjertet hver gang, men av erfaring vet jeg at det lønner seg. Ved å gjøre dette gir du planten ro til å etablere seg, før den setter fart og sender dobbelte av blomster til værs. En krukke ser jo uansett litt puslete ut når den er nyplantet, så den er like fin som grønn og stusset. Jeg vet jo at den blir så flott bare den får litt tid på seg. Faktisk ser det ofte bedre ut med en lav, grønn tue, enn med noen stakkars blomster som nettopp har fått litt «juling». Det viktigste med dette tipset er at du ikke planter den dagen du skal ha gjester, men planlegger litt i forkant.

210315planting13

Jeg klipper mange av mine sommerblomster ned etter at jeg har plantet dem. Da bruker de først krefter på å etablere seg, deretter på å skyte nye knopper. Og blir dobbelt så frodige som de var da de ble plantet!

Plant i det du har

I år har jeg forsøkt meg på noe nytt. I tillegg til å plante stemor i det jeg har av små og store krukker, har jeg en plan for vår gamle støpejernsovn. En ovn som faktiskt har blitt litt stemoderlig behandlet etter at vi skiftet den ut i høst. Den har blitt liggende som deler på terrassen, utsatt for vær og vind av alle vinterens slag. Men du verden så fin den har blitt! Jeg elsker rust i hagen, og ovnen har nå begynt å få dette vakre spillet som passer så flott til grønne vekster.

Den gamle ovnen vår har fått litt "stemoderlig" behandling i vinter, men du verden så vakker den har blitt!

Den gamle ovnen vår har fått litt «stemoderlig» behandling i vinter, men du verden så vakker den har blitt!

Min første plan er å plante gravmyrt og stemor på toppen. Tanken er at gravmyrten skal danne lange vakre grønne ranker, men stemoren står som et fargespill på toppen. Nesten som en litt bustete manke.

Det første jeg plantet var Vinca minor, eller gravmyrt. Tanken er at den skal danne lange ranker fra toppen og nedover ovnen.

Det første jeg plantet var Vinca minor, eller gravmyrt. Tanken er at den skal danne lange ranker fra toppen og nedover ovnen.

Erling måtte jo bare ta et bilde før jeg klippet vekk alle blomstene, for det er omtrent sånn det skal se ut om noen ukers tid. Dersom alt går etter planen...

Erling måtte jo bare ta et bilde før jeg klippet vekk alle blomstene, for det er omtrent sånn det skal se ut om noen ukers tid. Dersom alt går etter planen…

Men akkurat nå ser det sånn ut. Grønt og brunt. Omtrent sånn som resten av hagen så tidlig på sesongen.

Men akkurat nå ser det sånn ut. Grønt og brunt. Omtrent sånn som resten av hagen så tidlig på sesongen.

Hva jeg skal ha nedover i ovnen har jeg ikke bestemt meg for helt for ennå, men dette er i alle fall en start. Og så er det bare å glede seg til de små knoppene bryter ut som et blålilla fargespill fra et grønt teppe over en rusten varmekilde. Velkommen til hagen, kjære stemor. Bli så lenge du vil!

 

Alle foto: Erling Slyngstad-Hægeland