Det er vanskelig å rangere hva jeg liker best ved hagelivet. Men at vårens løkblomstring er i det absolutte toppsjiktet, er det ingen tvil om. Og når hagen er på sitt bruneste – etter en lang og kald vinter – hva er vel da vakrere enn de første snøklokkene? Og krokusene. Tulipanene og påskeliljene. For ikke å snakke om alliumen som overtar når de fleste andre løkblomstene har gitt seg for sesongen. Men for å få en vakker vårhage, må du legge høstløk nå.

Hvordan legge høstløk?

Det er dette som er så herlig. For det å legge løk er en av de enkleste tingene du kan gjøre. Bruk en liten håndspade, grav et hull som er 2-3 ganger så dypt som løken er høy. Legg løken i hullet og dekk igjen med jord. Det er det hele. Og planter du flere typer løk på samme sted, skal den største løken lengst ned i jorden og den minste øverst.

Grav et hull 2-3 ganger løkens egen høyde. Legg løken i med spissen opp og dekk med jord. Klapp godt til og gled deg til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Fruen fra Haven

Grav et hull 2-3 ganger løkens egen høyde. Legg løken i med spissen opp og dekk med jord. Klapp godt til og gled deg til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Noen tips:

  • Løken settes på høsten, nærmere bestemt i perioden september-november. Husk imidlertid på at det er været som bestemmer dette, snarere enn kalenderen. Løk skal settes i god tid før frosten kommer for å rekke å etablere røtter.
  • Hvis det er dårlig drenering der du skal sette løken, kan det være greit å ha litt sand i plantehullet. Det fordi løken råtner om den blir stående i søkkvåt jord gjennom en fuktig høst og vinter.
  • Store løk skal settes med spissen opp, men du kan forlenge blomstringen ved å sette noen løk med spissen ned. Små løk kan du bare strø utover det området du skal ha dem og grav dem ned der de lander.
  • Vann jorden når du har satt løken for å sette i gang rotdannelsen. Utover dette sørger vanligvis naturen selv for å holde jorden fuktig frem til frosten setter inn.
  • Du trenger ikke gjødsle når du setter løken. Den inneholder alt den trenger for å blomstre til våren. Dersom du har generelt god og næringsrik jord, vil løken ha mat nok i massevis også etter blomstring. Hvis ikke må du jobbe litt med jorda. Ikke bare for løkens del, men for alle de andre plantene du har der også.
  • Skal du gjødsle, bruk organisk gjødsel. Den gir mat til alle mikroorganismene i jorda, som igjen omdanner den organiske gjødselen til næring for plantene. Om våren kan du med fordel bruke både hurtigvirkende og langtidsvirkende organisk næring. Dette gagner både løkplantene og resten av hagen din.

Kilder: Randesund Hagesenter, OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter), Det danske Haveselskab