Bli kvitt svallerkålen. Og annet ugress. På kort tid. Høres det for godt ut til å være sant? Ja, det er nok også det. For det krever litt innsats. Av deg. Men skal du først bruke tid på å luke, er godt verktøy halve jobben. Og en lukefinger gjør nettopp det – halve jobben.

En favoritt i redskapsboden

Lukefingeren til DeWit er ett av våre favorittredskaper. Det er med oss fra tidlig vår til sen høst, og brukes for å fjerne både frø- og rotugress. Lukefingeren finnes for både høyre- og venstrehendte, og ligger godt i hånden sånn at du får god kraft bak hvert tak.

Hva er en lukefinger?

Tenk deg at du stikker hånden ned i jorden og tar med opp det som henger igjen på fingrene. Sånn fungerer lukefingeren. Du stikker spissen ned på siden av planten og presser bladet inn under roten før du løfter den opp. På den måten får du både med deg store deler av planten, men du får også løsnet jorden når du gjør dette flere steder ved siden av hverandre. På den måten vil røttene etterhvert løsne lett fra jorden.

Lukefingeren fra DeWit er ett av Fruens favorittredskaper nå ugress skal fjernes. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Fruen fra Haven

Lukefingeren fra DeWit er ett av Fruens favorittredskaper nå ugress skal fjernes. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fritt for skvallerkål

Vi har i sommer ryddet et helt nytt område i hagen. Det var gjengrodd av blant annet skvallerkål, og vi ønsket å ta det i bruk allerede denne sesongen. Alle som har mye skvallerkål i hagen vet at det kan være en utfordring, for så fort du har fått vekk det du ser, popper det opp nye skudd fra de røttene som ligger igjen i jorden. Så også hos oss, men det er der lukefingeren er så genial. Etter den første grovjobben, foretatt med greip, spork og kultivator, kom den bare jorden til syne. Men det var da jobben egentlig begynte, for med lukefingeren var det nå bare å røske opp så mange vekstpunkter og røtter som mulig. Og så ta tiden til hjelp. For det er nå innsatsen virkelig monner. Når de neste spede skuddene kommer. Da er det stort sett små rotbiter igjen som er lette å vippe opp med lukefingeren. Voila. Du har et felt nærmest fritt for skvallerkål. Du har i alle fall temmet området godt nok til at du kan plante andre ting som med tiden vil vokse seg tett og hindre ugresset i  å komme opp.

Fakta:

 • Lukefingeren er produsert av DeWit, et nederlandsk familiedrevet selskap.
 • Selskapet ble etablert den 1. april 1898 av Willem de Wit i Kornhorn, nord i Holland.
 • Det er i dag 4. generasjon som driver selskapet, og fortsatt smis hageredskapene for hånd.
 • Redskapene er laget av svensk kvalitetsstål og sterk europeisk ask.

Visste du at:

 • Produktene til DeWit leveres med livstidsgaranti?
 • At skvallerkål egentlig er en matplante? Det antas at det var munkene som bragte den til landet i middelalderen.
 • Mange lager suppe av skvallerkålen, men den gjør seg også veldig godt til pesto.
 • Det er de nye, spede skuddene om våren som egner seg best til matlaging.

Tips for å fjerne ugress:

 • Det er lettest å luke om våren eller om høsten. Når jorden er fuktig er den også løsest og dette gjør at røttene løsner lettere.
 • Luk om høsten, så slipper du lettere unna om våren.
 • Luk om våren, så kan du nyte sommeren i fred og ro.
 • Når du har luket et område rent for ugress, plant tett med de blomstene du liker. Mesteparten av ugresset kommer som frø fra luften. Hvis de faller til jorden vil de slå røtter og danne nytt ugress. Ved å plante tett unngår du mye av dette ugresset.

Se hvordan du bruker lukefingeren:

Kjøp lukefingeren

 • Du kan kjøpe lukefingeren og andre DeWit-produkter i vår nettbutikk.
 • I hele oktober har vi 20% rabatt på våre hageredskaper.

 

Kilder: DeWit, Urtekilden/rolv.no, Fruen fra Haven