En av de enkleste og mest effektfulle ting du kan gjøre i hagen for raskt å få et flott resultat er å plante i krukker. Spesielt sommerblomster egner seg godt for krukker, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i krukkene. Både urter, stauder, roser og små busker egner seg fint i krukker. Og du bruker samme fremgangsmåte når du planter dem, enten det er små eller store planter, og små eller store krukker.

Bruk krukker med hull i bunnen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Bruk krukker som har dreneringshull i bunnen, sånn at overskuddsvann kan renne ut.

Legg potteskår over hullene i bunnen av krukken, for å hindre at dreneringslaget renner ut. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Legg potteskår over hullene i bunnen av krukken, for å hindre at dreneringslaget renner ut.

Legg sand i bunnen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Legg et dreneringslag i bunnen. Du kan bruke mange ting, som f. eks. lecakuler, småstein, el. l. Jeg anbefaler imidlertid å bruke sand, og det er to grunner til det. For det første fordi det holder på fuktighet for plantene, selv om det mest av vannet renner ut. Dette kan være akkurat det lille vannet planten trenger på en solrik dag og tørr dag. Og for det andre slipper du å bruke duk mellom sanden og jorden.

Klapp lett til sanden og fyll på med jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Klapp sanden lett sammen og fyll på med jord. Når du har fylt på med jord nesten opp til toppen, kan du plassere blomstene i krukken.

Fyll på med jord mellom plantene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Fyll på med jord mellom plantene og trykk lett til. Det viktigste er at jorden pakkes godt rundt planten, sånn at røttene kommer i kontakt med jorden.

Plasser krukkene ut i hagen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Plasser krukkene ut i hagen og nyt synet. Hold deg gjerne til ett fargetema, men varier i form på blomst og bladverk.

 

Alle bilder: Erling Slyngstad-Hægeland