Det er februar og hageåret har så vidt begynt for de fleste. Men for noen av oss, hagenerdene, er sesongen i gang for fullt. Nye prosjekter planlegges. De første sortene er allerede sådd. Og det kribler i de grønne fingrene.

Så fort det nye året ringes inn, kappes frø-nettbutikkene om å ha de beste nyhetene. Og det er her vi hagenerder fort går på en smell. Det er så mye som frister! Hvilke frø er det som strøs utover ”catwalken” i år? Hva blir den store ”hagesnakkisen”? Hva seiler opp som ”Winner of the year”? Og samtidig som vi trekker kortet, kommer den dårlige samvittigheten … For hva gjør vi med alle de frøpakkene vi kjøpte i fjor? De vi ikke fikk brukt opp … Ikke fortvil – jeg har et tips til deg – ta spiretesten! Frø kan nemlig oppbevares mørkt og kjølig i flere år. Spiretesten er en veldig enkel test, og gjør seg nærmest selv mens du koser deg med hageblader og inspirasjonsblogger. 

Hvordan ta spiretesten

Ta en tallerken, et stekebrett, en brødfjøl eller lignende. Legg bomull eller tørkepapir i bunnen og strø frøene utover. Husk å merke frøene hvis du har flere typer på samme brett. Jeg pleier å skrive navnet på en merkepinne, så har jeg den ferdig når jeg skal så frøene senere. Fukt frøene med en sprayflaske, dekk dem med plast, og la brettet stå i romtemperatur. Hvor lang tid det tar før de spirer avhenger av frøet. Husk også at noen frø vil ha det mørkt for å spire, og noen vil ha det lyst. Informasjon om dette finner du på frøposen. Et tips kan være å teste frø som bruker omtrent like lang tid på å spire, og har samme krav til lys/mørke, på samme brett. Noen frø trenger også en kuldeperiode før de spirer. Da legger du hele posen inn i et kjøleskap i noen dager, før du tar dem ut og driver dem frem som forklart over.

Legg et tørkepapir utover en brødfjøl. Plasser merkepinnene utover og legg noen frø av hver sort ved hver merkepinne. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Legg et tørkepapir utover en brødfjøl. Plasser merkepinnene utover og legg noen frø av hver sort ved hver merkepinne. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Tell spireprosenten

Når spiringen er i gang kan du telle antall frø som spirer i forhold til hvor mange frø som ligger på brettet. Det utgjør spireprosenten, og gir deg en pekepinn på sannsynligheten for at du får et godt resultat ut av de frøene du har igjen. Dersom spireprosenten er lav, bør du kjøpe nye frø eller så tettere enn anbefalingen på pakken. Er spireprosenten høy kan du så frøene og bruke pengene på noe annet.

Så fort de spirer kan du fastsette spireprosenten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Så fort de spirer kan du fastsette spireprosenten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Frøbutikker på nett

Når du har tatt spiretesten og vet hva du mangler av frø, er det et utall frø-nettbutikker å velge fra. Fordelen med nettbutikkene er at de har et større utvalg enn det de tradisjonelle hagesentrene har. Ulempen er at du må vente på frøene og betale frakt. Husk imidlertid den magiske grensen på kr 350,- hvis du kjøper frø fra utlandet. Dette beløpet er eks. mva., men inkluderer administrasjonskostnader og frakt.

Noen eksempler på frøbutikker på nett: