For hage-entusiaster er våren en fantastisk tid. Å gå rundt i hagen og se den våkne til liv etter en kald og hvit vinter, er ren og skjær lykke. Men man må ikke nødvendigvis vente helt til våren, for allerede nå i januar er det noe som våkner til liv. Nemlig julerosen. Vi var på Hagemessen på Lillestrøm for noen år tilbake og kjøpte flere fantastiske juleroser av en dansk forhandler, og det er disse som er herdige nok til å bane seg vei gjennom snøen, mens alt annet rundt dem fremdeles er i vinterdvale.

vinter52

Navnet julerose har den fått fordi den blomstrer midt på vinteren, men slektsnavnet «Helleborus» stammer fra middelalderen. Julerosen er opprinnelig hjemmehørende i Sør- og Mellom-Europa, men den er også en gammel plante i Norge.  Mange tror at julerosen er ganske ny i Norge fordi den har fått en oppblomstring de senere årene som en favorittplante i julen. Den er imidlertid kjent allerede fra klosterhagene, der den ble brukt som medisinplante. Navnet stammer fra gresk og er sannsynligvis sammensatt av ordene «Helein» som betyr skade/drepe og «Bora» som betyr mat. Den er ikke lenger i bruk i vanlig urtemedisin, nettopp på grunn av sin giftighet, men tidligere ble den benyttet mot bl. a. depresjon og forstoppelse.

vinter53

Det fine med julerosen, i tillegg til at den blomstrer når alt annet er i dvale, er de flotte mørkegrønne, læraktige bladene. De er grønne hele vinteren, og danner en fin kontrast når den plantes sammen med vekster som mister bladene sine om vinteren.

Jeg har satt mine Juleroser i bakken opp mot huset. Dette er en syd-/østvendt side av huset og det stedet snøen smelter fortest og vårtegnene kommer tidligst. Ikke rart da at det er julerosen som er førstemann ute i hagesesongen 2015.

(Kilder: Wikipedia, «Blomsterdekorering og formgivning» av Runi Kristoffersen, rolv.no)