Jeg har i lengre tid registrert at det hver vår dukker opp oppskrifter på saft, gelé og lignende av syriner. Men det var først i år at jeg tok steget helt ut og prøvde meg på dette selv. Og ikke bare ble det gele. Det ble saft, limonade og saftis også. Jeg skal legge inn oppskriftene på dette også på denne siden, men først ut er altså geleen:

  • ca 15 dl blomster
  • ca 2,3 liter kokende vann
  • 2 kg sukker
  • 2 sitroner
  • 2 poser Certo fruktpektin

Plukk blomstene av stilkene. Legg dem i en bolle du har et tett lokk til. Hell på kokende vann. Rør rundt, sett på lokket og la det stå i kjøleskapet i 1-3 døgn. Sil av. Kok opp saften med sukker og sitron. Når saften koker har du i Certo fruktpektin og lar det koke et par minutter til.

Dette blir en veldig søt gele. Du kan evt. lage den mindre søt ved å ha i mindre sukker. Sukker har imidlertid en konserverende effekt, så mindre sukker gir kortere holdbarhet. Mer syre, som sitronsyre eller sitronjuice, kan evt. kompensere for dette.

 

Les også: 

Duften av delikatesse. Min spalte i Kristiansand Avis. Denne gangen om mine tanker omkring sylting, safting og konservering av det vi finner i hagene våre.

Om syringele, sukker og konserveringsmidler. En interessant sak om konservering, og som var inspirasjonen som fikk meg til å lage syringele, ikke bare lese om det.

Syrinsaft og syringele. Utgangspunkt for oppskriften over. Jeg har imidlertid brukt endel mindre sukker, og synes det fremdeles er veldig søtt.

 

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland