I år vil jeg ha epler. Masse epler. For vi har kjøpt juicemaskin og den har jeg tenkt å bruke flittig i hele høst. Men da er det et tips som er godt å følge, og det er å tynne ut eplekartene for å få store frukter med god kvalitet. Den beste tiden å gjøre dette på er egentlig tidlig i juli. Men hvis du som jeg var i feriemodus da og ikke tenkte på å få en bugnende eplehøst, kan du fremdeles gjøre dette nå i august.

Dersom du har ett eller flere epletrær i hagen, har du sikkert opplevd at treet feller de minste kartene selv. Du kan hjelpe til videre med å tynne ut så det kun henger ett eple igjen i hver klase. Alternativt kan du måle 10-15 cm mellom hvert eple. Fjern først de minste kartene, deretter de du ser er skadet av insekter eller sykdom. Det høres brutalt ut, men du får til gjengjeld større, søtere og saftigere epler ved å gjøre dette.

Når det handler om frukt er det kvalitet som gjelder, ikke kvantitet. I tillegg til å få bedre frukt, reduserer tynning vektbelastning på greinene, samt fuktighet som igjen kan gi soppsykdommer.

Hvordan få en bugnende eplehøst ved å tynne epletreet

Fjern eplekartene forsiktig, ett av gangen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hvordan få en bugnende eplehøst ved å tynne epletreet

Det ser brutalt ut, men treet har godt av det og du får best frukt. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Hvordan tynne ut epletreet

Få også gode tips fra det danske Haveselskapets film om hvordan og hvorfor tynne epletrær: