Dahlia, eller georgine på norsk, er en av de plantene jeg med ujevne mellomrom får dilla på. De er så utrolig vakre der de står med sine ranke hoder og nærmest nikker til deg når du går forbi. De står lenge i vaser og dekorasjoner, og jo mer du plukker, desto mer blomstrer de. Planter du en georgine i mai har du en sikker følgesvenn fra midten av sommeren og frem til frosten kommer.

Et sensommerflor av de sjeldne

Hvis du ikke er helt sikker på hva du synes om georginer, skal du ta en kikk på filmen under. Det er en video jeg fant på YouTube hvor den kjente britiske gartneren Monty Don har vært på besøk hos Geoff Hoyle i Bredbury, England. Selv om jeg ikke har planer om å gjøre min hage om til en ren georginehage slik han har gjort, så er dette et inspirerende og vakkert syn. Til og med komposthaugen er vakker! Se selv:

Opprinnelse

Opprinnelig kommer georginen fra Mellom-Amerika. Det finnes om lag 28 ville arter fra Mexico til Colombia, og den fant veien til Europa i 1780-årene. Ettersom den lar seg så lett krysse og foredle, finnes det i dag et utall sorter. De varierer både i form, farge og ikke minst høyde. Alt fra 35 cm til 1,5 meters høyde. De blir omlag 50-70 cm brede og de ulike typene er delt inn i formen på blomstene; anemone, kaktus, pompong og halskrage, for å nevne noen.

Stell

Georgineknollene har lang utviklingstid. Derfor anbefales det å forkultivere dem innendørs på et lyst og kjølig sted. De tåler imidlertid ikke frost, derfor er det viktig å ikke sette dem ut for tidlig. Her i Kristiansand plantet jeg mine i drivhuset allerede i midten/slutten av april, men mange steder i landet vil midten av mai være mer passende. Hvis du legger dem rett i jorden, skal de ha ca 15 cm. dybde. Forkultiverer du dem i potte, kan du med fordel dekke dem med 5 cm jord til de har spirt, for deretter å plante dem dypere når du setter dem i jorden. Vann av og til, mest for at jorden ikke skal tørke ut. Og plant dem ut når faren for frost er over. Hvis du planter dem ut i bed er det som regel kun plass til et par georginer per kvadratmeter. De trives på en solrik vokseplass, og i næringsrik jord som holder godt på fuktigheten.

Filmen under fra VanMeuven gir en veldig god forklaring på de ulike stadiene for dyrking og stell av georginer. Det eneste jeg ikke er enig i er den rosa gjødselen hun har i vannet. Ettersom jeg driver organisk hos oss, ville jeg heller gjødslet med neslevann, eller lignende.

Blomstrer hele sommeren

Det beste med georginene er at du kan plukke dem hele sommeren. Jo mer du plukker, jo mer blomstrer den. Husk at dette også gjelder visne blomster. Hvis du ikke fjerner de visne blomstene, begynner planten å sette frø, og blomstringen reduseres. Husk også å støtte de høye georginene. Som vist i begge filmene på denne siden brukes pinner av bambus eller annet materiale som støtte for alle georginer, med unntak av de laveste sortene.

 

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Filmer: Delt fra YouTube

Kilder: Aschehougs store hagebok, Gyldendals bok om løker og knoller, Wikipedia