Se det for deg. Den første vårsolen titter inn i hagen. Det blomstrer verken på verandaen eller ved inngangspartiet. I hagen begynner det så smått å våkne til liv, men det er likevel en stund før det bugner i bedene. Hva er vel bedre da enn å ligge et hestehode foran sesongen, ved at krukker og kar allerede står med små skudd, klare for å skyte i været og stråle om kapp med solen. Men for å få til det, må du gjøre en innsats nå.

Bruk det du har av krukker og kar

Plant løk i alle de krukker og kar du har. Fyll 1/3 av krukken med sand, deretter med kompostjord til du er ca 3 ganger løkhøyden fra toppen. Legg løken ganske tett (gjerne litt tettere enn det står på pakken) og fyll på med jord opp til toppen. La krukkene stå ute til frosten kommer, sett dem deretter inn i en garasje, under et halvtak, eller i et drivhus og la dem stå der til vinteren er over. Ta krukkene frem i lyset, begynn så smått å vanne dem, og nyt synet etterhvert som de første skuddene popper opp og blir til vakre buketter av blomster.

Krukker egner seg veldig godt for å plante f. eks. tulipaner. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Krukker egner seg veldig godt for å plante f. eks. tulipaner. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Tips:

  • Når løken er avblomstret, kan du ta dem opp av krukkene og plassere dem ut i hagen. Da kommer de igjen til neste år. Fordelen med å gjøre dette allerede om våren, er at du lett ser hvor i hagen det er plass til mer.
  • Dersom du ikke rekker å plante dem ut på våren, ta dem til side. Klipp av blomsterstanden, la plantene visne ned, ta løkene opp av jorden og oppbevar dem kjølig og mørkt til høsten kommer. Da kan du sette dem ut i hagen igjen.
  • Når du legger løk i krukker, plant dem gjerne litt tettere enn det står på pakken. Det vil gi potten et fyldigere flor når våren kommer. Pass likevel på at løkene ikke ligger så tett at de gnisser mot hverandre, ei heller at de ligger så langt ut mot kanten at de berører krukken. Hvis de berører krukken er det fare for at de kan skades av frosten når vinteren fester sitt grep.
  • Legg gjerne flere typer løk i lag i samme potte. Se filmen fra Cleeve Nursery under, som viser hvordan dette gjøres. Selv har jeg ikke lykkes så godt med dette, og erfart at jeg heller planter en type løk i hver potte og plasserer pottene i grupper for å få et variert flor. Men her er det bare å prøve og feile.
  • Det jeg imidlertid skal forsøke i høst er å legge to lag av samme løk. Dette skal etter sigende gi ekstra tett og lang blomstring, så det må jeg jo prøve.

Se hvordan du planter løk i krukker m/Claus Dahlby:

Se hvordan du kan legge høstløk i lag m/Cleeve Nursery:

Les også:

Kilder: Randesund Hagensenter, Claus Dahlby, Cleeve Nursery