Det er vår! Påsken er like rundt hjørnet, og den siste snøen har snart forsvunnet fra hagen. Da er det på tide å sette ut krukkene.

Høstens innsats gir vårblomstring

Plantet du løk i krukker i høst? Da begynner det å bli på tide å hente dem frem fra drivhus og garasjer. Her på Sørlandet kom væromslaget som en fønvind. Fra ca 10 cm snø i hagen, gikk det bare en snau uke før det var bart og de første tegn til liv begynte å vises i krukkene. Nå er de fleste i god vekst, og jeg kan få dem på plass i verandatrappen som et synlig tegn på at sesongen endelig er i gang!

Vårkrukker

Sett vårkrukkene på verandaen eller i en trapp som her. De er vakre også lenge før de blomstrer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Kjøp vårblomstrende løk på salg om høsten

Hver høst tømmer jeg krukkene mine for krydderurter og sommerblomster, og planter løk i dem i stedet. Gjennom vinteren får de stå i drivhuset, og så fort det blir litt varme i været begynner jeg å vanne dem. Det har resultert i at de fleste løkene er i god gang. De tidligste er faktisk allerede i blomst, mens tulipanene og påskeliljen henger litt etter. Men selv om det er en stund til de blomstrer, er de vakre allerede.

Vårkrukker

Selv bladverket til tulipanene er vakre der de popper opp av jorda. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Det er lov å jukse litte granne

Noen av krukkene har et stykke igjen før de blomstrer, så jeg må nok jukse litt i år også. Innen påske regner jeg med at disse krukkene har fått selskap av noen ferdig drevne løkblomster fra butikken.

Vårkrukker

Krukkene er i bruk hele året. Først til løkblomstene, deretter til krydderurter og sommerblomster utover sesongen. Før de igjen fylles med løk før vinteren setter inn. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Vinterly

Gjennom hele vinteren står krukkene i ly i drivhuset. Det er ikke varme på, for løkplanter skal jo ha en frostperiode før de spirer igjen. Men ved å stå i ly, slipper de unna vind og hardt vær. På slutten av vinteren spar jeg snø over dem, sånn at de får litt fuktighet. Og så fort de begynner å spire, setter jeg i gang lett vanning.

Vårkrukker

Ferdig fylte løk-krukker står til oppbevaring i drivhuset gjennom vinteren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland