Det er vår! Kalenderen viser ikke mer enn februar, men hagen vår sier at det er vår. Hvem skal jeg stole mest på? Det er usikkert, tatt i betraktning at stormene nylig har herjet rundt ørene på de av oss som bor i de vestlige og nordlige deler av landet. Men her i sør er det vår. Her spirer krokusen og tulipanene, påskeliljene og irisen. Til glede. Og litt uro.

Frost kan skade skuddene

For kommer det en frostperiode nå, vil mye av det som spirer i hagen få seg en liten kilevink. Da kan det være greit å ha litt granbar eller andre materialer, f. eks. løv og kvist, til å dekke de spede spirene med. Fiberduk kan også brukes, selv om det ikke ser fullt så naturlig og fint ut i hagen. Det viktigste er imidlertid å følge med og passe på. En frostnatt eller to vil ikke ødelegge blomstringen, men kan skade bladverket. Kommer det derimot en sen vinter med plutselig mye snø og frost, kan det sette blomstringen tilbake, evt. ødelegge årets blomstring.

vinter37

Rak inn lys og luft

Og selv om alle forbehold tas om at en ny vinter fremdeles kan komme her på Sørlandet, måtte jeg bare prøve den nye riven min. Den er fra DeWit, og ettersom vi selger det merket i vår nettbutikk, så erkjenner jeg at dette fremstår som reklame. For å gjøre reklamen ferdig først; det er den beste riven jeg noen gang har hatt. Hvorfor? Fordi den er bred og tar med seg mye i hvert tak, og fordi den er av solid stål som ikke blir bent tilbake av tungt løv. Ergo ble jobben gjort fortere, lettere og ved bruk av mindre krefter. Sånn – da var vi ferdig med reklamen.

Så over til temaet – hvorfor er det så viktig å rake hagen tidlig om våren? Jo – for å fjerne gammelt løv, greiner, grus fra måking, etc. og gi gresset lys og luft. Om våren, når snøen har smeltet og dagene blir lengre, da er bakken fuktig og kald. Gress liker seg best i full sol og trives med å ha det forholdsvis tørt. Derfor er det viktig å rake vekk alt som ligger på bakken, for å få lyset ned til gresset. Så fort gresset får lys vil det benytte fukten i bakken til å vokse. Og kort tid etter at jobben er gjort kan du se den brune bakken sakte forvandles til et lysegrønt teppe.

spiring12

Våren er i anmarsj

I skrivende stund er det midt i februar. Mao. er det lenge til våren, tatt normale standarder i betraktning. Dessverre er ikke naturen helt i rute for tiden. Det er mye man kan si om det, og den ene forskningsrapporten slår ihjel argumentene til den andre. Jeg tror imidlertid på det jeg ser, og akkurat nå er det vår hos oss. På yr.no meldes det om plussgrader langt ut i siste del av februar. Når det i tillegg varsles sol, og det ikke er frost i bakken, vet jeg hva som skjer. For naturen vet ikke at det står «februar» i kalenderen. Naturen forholder seg til lys, luft og fuktighet. Så når frosten er vekk og bakken er tint, da betyr lengre dager og sol kun en ting; Vår. Og at sofakroken har fått sitt siste besøk av meg på en stund.

spiring11

Vår I Haven